Kösem Sultan Hayatı

600 yıllık Osmanlı Tarihi’nin en güçlü kadını olan Kösem Sultan’ın hayatı, tarih sevenler tarafından en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır Hala günümüzde bile kadınların hep geri planda kaldığı noktada, kadının bi köle gibi alınıp satıldığı bir dönemde gücünü kaybetmeye başlamış olsa da imparatorluğun fiilen bir kadın tarafından yönetilmesi merak edilmeyecek bir konu değildir tabii ki. Dolayısıyla bu merakı gidermek amacıyla Kösem Sultan Hayatının detaylarını bu yazımıza konu yapmaya kara verdik.

Padişah 1. Ahmet’in Hasekisi olmadan önce Anastasya adına sahip olan Kösem Sultan, bazı kaynaklara göe 1589 yılında bazı kaynaklara göre de 1585 yılında doğmuştur. Doğum yeri resmi kaynaklarda maalesef bulunmamaktadır fakat Rum asıllı papaz bir babanın kızı olarak kaynaklarda adı geçmektedir. Kendisini ele geçiren akıncılar, Bosna Beylerbeyi’ne Anastasya’yı hediye etmişlerdir. Saraya sunulacak kadar akıllı ve güzel olduğu düşünüldüğü içinde 14. Padişah 1. Ahmet’in Haremine girmeye hak kazanmıştır.  Saraya girdiğinde güzelliğinden dolayı Mah-peyker ismini almıştır. Sonrasında ise 1. Ahmet Haremindeki en gözde cariyesi olduğunu belirtmek amacıyla sürünün köseminine benzettiğinden dolayı Kösem Sultan olarak bu lakabı Anastasya’ya uygun görmüştür.

Kösem Sultan, Padişah 1. Ahmet’in 12 Şehzadesinin dördünü doğurma şansına sahip olmuştur. Bu dört şehzadesinin ikisi ilerleyen zamanlarda Padişah olmaya hak kazanmıştır. Ayrıca 1. Ahmet’e iki hanım Sultan’da vermiştir.Fakat 1. Ahmet ölene kadar tarihin tozlu sayfalarında kendisine bir yer bulamamıştır. Kösem Sultan’ı Kösem Sultan yapan 1. Ahmet’in ölümü ve oğullarının tahta geçmesi ile başlar. Küçük yaştaki oğulları ve torunun tahta geçmesiyle Kösem Sultan aktif olarak 30 yıla yakın Osmanlı İmparatorluğu’nu yönetmiştir. İleri görüşlülüğü ve akıllı politikalarıyla İmparatorluğu yeni bir fetret devrinden kurtarmış gerilemeye başlayan Osmanlı İmparatorluğu’nun toprak kaybını elinden geldii şekilde engellemeyi başarmıştır.

Fakat sarayda sivrilen her devlet adamı gibi sonu da diğer devlet adamlarıyla aynı şekilde olmuştur. Gelini Turhan Sultan ile arasında olan çekişmenin sonucunda bir yeniçeri isyanı sırasında odasında boğdurularak öldürülmüştür. 3 Eylül 1651 yılında Valide dairesinde Kösem Sultan hayata gözlerini yummuştur.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir