Ribonların Türleri Ve Çalışma Sistemleri Nedir?

Ribon en kısa tanımı ile termal transfer baskılarda kullanılan bir mürekkep çeşididir. Bu mürekkep, bir filmin üzerinde katı halde bulunmakta ve baskı sırasında ısı ile çözünerek kullanıma hazır hale gelmektedir. Bu sebeple bu mürekkebin en önemli özelliği belli bir sıcaklıkta eriyebiliyor olmasıdır. Ribon mürekkebini taşıyan yüzeyde, koruyucu bir tabaka bulunmaktadır. Üç tabakadan oluşan ribonun diğer yüzünde sıvılaşabilen mürekkep ve ortasında da film bulunur.

 

Ribonun Çalışma Sistemi

Ribonda katı halde bulunan mürekkebin baskı yapılabilir hale gelmesi için ısınması gerekmektedir. Ribon, ihtiyacı olan bu ısıyı, yazıcıdan alacaktır. Yazıcının kafa kısmında oluşan sıcaklık, ribon mürekkebini eritmek için yeterli bir ısıdır. Bu ısıyla eriyen ribon mürekkebi kolaylıkla etikete transfer edilir. Bu yönteme termal transfer denilmektedir. Kullanılacak olan etiketin de bu yönteme uygun bir etiket olması gerekmektedir.

 

Ribon Türleri

Ribonlar Wax Ribon, Wax Resin Ribon, Resin Ribon ve Renkli Ribon olmak üzere sınıflandırılırlar. Wax Ribon, genelde kağıt bazlı etiketlere baskı alınırken kullanılır. Maliyeti biraz daha uygun olan Wax Ribon, genel amaçlı olarak etiketleme yapmaya uygundur. Tekstil ürünleri, kuru raf ürünleri gibi ürünlerde rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Resin Ribon, sentetik etiket türlerinde uygulanan bir ribondur. Bu ribonun baskı sıcaklığı 80 derecedir. Yüksek ısı veya kimyasal ürünlerle temas edebilecek olan etiket türlerinde başarılı sonuçlar sunan resin ribon, tekstil ürünlerinde en ağır yıkamalar için dahi dayanıklıdır.

Wax Resin Ribon, Wax ribon ve Resin Ribbon özelliklerini birleştiren bir ribondur. Maliyeti Wax ribonlara göre çok daha fazla olan Wax Resin Ribon, daha etkili bir kullanım imkanı yaratmaktadır. Alkol testinde çıkan bu ribonun baskı sıcaklığı 75 derecedir. Çevresel dış etmenlere ve kimyasal ürünlere karşı dayanıklılık göstermektedir.

Renkli ribon, adından da anlaşılacağı üzere renkli baskı yapabilmek için kullanılan bir ribon türüdür. Bu tür baskıların, ürünleri stoklarken sınıflandırmada büyük kolaylığı olmaktadır. Renkli ribonların da çeşitleri bulunmaktadır. Buna göre Wax, Wax Resin ve Resin olmak üzere sınıflandırılan renkli ribonlar, ihtiyaçlara göre tercih edilerek kullanılmaktadır. Ribon kullanımında bu özellikleri bilerek seçim yapmak doğru olacaktır.