Kösem Sultan Devri

Osmanlı İmparatorluğu’nun 14. padişahı olan I. Ahmed’in eşi Haseki Mâh-Peyker Kösem Valide Sultan ya da tarihte en çok bilinen adıyla Kösem Sultan, Osmanlı tarihinin en çok bilinen ve kadınlar saltanatının en çok konuşulan isimlerinden biridir. Normal koşullarda valide sultan bile olsa kadınların devlet işlerinde söz hakkı olması ya da herhangi bir konu hakkında hüküm vermesi mümkün değildi. Kanuni Sultan Süleyman’ın Hürrem Sultan’a resmi nikah kıyması ile başlayan kadınlar saltanatı, Osmanlı’nın duraklama dönemine denk gelmektedir. Hürrem Sultan, Nurbanu Sultan ve Safiye Sultan haseki oldukları dönemde etkili olmaya çalıştıkları gibi bu etkilerini valide sultan olduklarında daha da arttırmışlardır. Kadınlar saltanatının zirveye ulaştığı dönem ise Kösem Sultan’ın yaşadığı zamandır.

Bu görsel http://www.kosemsultan.net sitesindeki Mahpeyker Kösem Sultan hakkında Tarih arşivleri için yazılmış yazılara oluşturulmuş bir görseldir. Lütfen kullanmadan önce izin alınız.
Bu görsel http://www.kosemsultan.net sitesindeki Mahpeyker Kösem Sultan hakkında Tarih arşivleri için yazılmış yazılara oluşturulmuş bir görseldir. Lütfen kullanmadan önce izin alınız.

Kösem Sultan, Bosna Beylerbeyi tarafından İstanbul sarayına gönderildikten kısa bir süre sonra padişahın gözdeleri arasında yerini almıştır. I. Ahmed’e haseki olduğunda sadece 15 yaşında olan Kösem Sultan, eşi 27 yaşında tifüsden vefat edene kadar zamanını beklemiştir çünkü I. Ahmed devlet işlerinde çevresindekilerin etkisinde kalmayan bir padişahtı. Kanuni gibi devleti en iyi şekilde yönetmiş padişahlar arasında sayılmaktadır. I. Ahmed’in vefatından sonra yerine geçen kardeşi I. Mustafa, Kösem Sultan’ın hükümdarlık arzusunu sezmiş ve işini şansa bırakmamak için onu saraydan uzaklaştırmıştır. Daha sonra yerine gelen II. Osman döneminde de Kösem Sultan’ın sürgün hayatı devam etmiştir. II. Osman Yeniçeriler tarafından tahttan indirildikten sonra tahta geçme sırası Kösem Sultan’ın oğlu IV. Murad’a gelmişti.

Oğlu tahta geçtikten sonra valide sultan ünvanını da alarak Topkapı Sarayı’na geri dönen Kösem Sultan’ın saltanat hayatı başlamış oldu. IV. Murad’ın 11 yaşında tahta çıkması, Kösem Sultan için işleri daha da kolaylaştırmıştı. Daha sonra tahta gelen diğer oğlu I. İbrahim ve torunlarının dönemlerinde de devleti yöneten kişi olan Kösem Sultan, diğer kadınlardan farklı olarak dış ilişkiler söz konusu olduğunda bireysel mektuplaşmalar ve görüşmeler de gerçekleştirilmiştir. Bunun en güçlü kanıtı da İngiltere kraliçesiyle karşılıklı hediyeleşmeler yaşamış olmasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir