Kösem Sultan Wikipedia

16. yüzyılın son zamanlarında, 1590 yılında dünyaya gelen Anastasya, 14 yaşında iken yaşadığı bölgenin hakimi olan Bosna Beylerbeyi tarafından İstanbul’da bulunan Topkapı Sarayı’na gönderilmiştir. Kökeni tam olarak bilinmediği için gönderildiği yer takip edilerek Boşnak ya da Rum olduğu tarih kitaplarında yazmaktadır. Saraya geldikten sonra adı Kösem olarak değiştirilen Anastasya, kısa sürede güzelliği ile Osmanlı İmparatorluğu’nun 14. padişahı olan I. Ahmed’i etkilemiştir.

Bu görsel http://www.kosemsultan.net sitesindeki Mahpeyker Kösem Sultan hakkında Tarih arşivleri için yazılmış yazılara oluşturulmuş bir görseldir. Lütfen kullanmadan önce izin alınız.
Bu görsel http://www.kosemsultan.net sitesindeki Mahpeyker Kösem Sultan hakkında Tarih arşivleri için yazılmış yazılara oluşturulmuş bir görseldir. Lütfen kullanmadan önce izin alınız.

15 yaşına geldiğinde haseki olan Kösem Sultan, bu ünvanla birlikte küçük yaşına rağmen sarayın en güçlü kadınlarından biri olmuştur. Tarihin en zeki kadınlarından biri olduğunu her fırsatta belli eden Kösem Sultan, hasekiler arasındaki hiyerarşik düzeni yıkarak I. Ahmed’e en yakın kadın olmuştur. I. Ahmed’in vefatına kadar onunla birlikte dergahlara gitmiş, çocuklarıyla ilgilenmiş ve kendini saray konularında geliştirmiştir. Eşinin vefatından sonra yerine geçen kardeşi I. Mustafa ve daha sonra tahta çıkan I. Ahmed’in başka kadından olma oğlu II. Osman ya da bilinen adıyla Genç Osman dönemlerinde saraydan uzaklaştırılsa da oğlu IV. Murad’ın tahta geçme sırası geldiğinde saraya dönmüştür. Artık valide sultan sıfatıyla da tanınan Kösem Sultan, rütbe olarak saraydaki en önemli kadındı.

IV. Murad’ın 11 yaşında tahta geçmesi Kösem Sultan’ı endişelendirdi ve devlet işlerini eline aldı. Perde arkasından divan toplantılarını dinledi, gerektiğinde yabancı ülkelerin kral ve kraliçeleriyle bireysel görüşmelerde bulundu. Daha sonra tahta çıkan diğer oğlu I. İbrahim ya da diğer adıyla Deli İbrahim, devleti yönetmek konusunda yetenekli değildi ve psikolojisi bozuktu. Bu dönemde de yine işleri ele alan Kösem Sultan, bu durumu torunu IV. Mehmet dönemine kadar sürdürdü ve bu dönemde gücünün zirvesine ulaştı. Ölümüyle birlikte kadınlar saltanatı ve imparatorluğun yükselme dönemi sona erdi.

Kösem Sultan Wikipedia sayfasını ziyaret ederek Osmanlı Dönemi’ne damgasını vurun bu güçlü kadın hakkında daha ayrıntılı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir