Ay: Temmuz 2014

Kösem Sultan Nasıl Öldü? Hazin Son !

Kösem Sultan’ın oğlu ve Osmanlı Hanedanı’nın 18.padişahı olan I.İbrahim ,Hezarpare Ahmet Paşa’ya düzenlenen bir isyan sonucu ,tahttan indirildi.Sofu Mehmet Paşa ve taraftarlarınca idam ettirildi.Artık taht oğlu IV.Mehmet’indi. Av merakıyla tanınan IV.Mehmet ,Osmanlı Hanedanlığı’nda Kösem Sultan’ın ölümünün ardındaki anahtar kişilerden biri olacaktı. Annesi Turhan Sultan ve babaannesi Kösem Sultan arasındaki iktidar çekişmeleri ve kavgaları sürerken tahtta …

KÖSEM SULTAN VE IV. MURAT

Sultan IV.Murat, Kösem Sultan ve 14.Osmanlı padişahı I.Ahmet’in 1612 yılında ilk çocukları olarak Topkapı Sarayı’nda dünyaya gelmiştir. Genç Osman (II.Osman) 1618’de tahta çıktıktan sonra isyan çıkmış, Yedikule Zindanları’na gönderilip kısa süre sonra boğdurulmuştur. Tahta ikinci kez çıkarılan I.Mustafa ‘da padişahlık yapamamış, Kemankeş Ali Paşa sayesinde, IV.Murat tahtı 10 Eylül 1623’te amcası I.Mustafa’dan devr almıştır. Tahta …

KÖSEM SULTAN HAKKINDAKİ KİTAPLAR

Kösem Sultan’ı konu alan bir çok kitap vardır : A. Turan Oflazoğlu’nun yazdığı ve 2013 yılında İz Yayıncılık’tan çıkan 144 sayfalık“ Kösem Sultan” kitabıdır. Kitap 8.50 TL -4.50 TL gibi prormosyonlu fiyatlardan satılmaktadır. Reşad Ekrem Koçu’nun yazdığı ve 2003 yılında Doğan Kitap’tan çıkan iki ciltli “ Kösem Sultan” kitabı. 368 sayfalık I.cilt Kösem Sultan kitabı …

ÇİNİLİ CAMİ KÜLLİYESİ

Mahpeyker Kösem Sultan tarafından; 1640’lı yıllarda, İstanbul’da Üsküdar Nuhkuyusu Caddesi üzerinde Çinili Mescit Sokağı’nda, dönemin mimarbaşı Kasım Ağa’ya yaptırılan ve özellikleri bakımından bir külliye olma sıfatını taşıyan camidir. Külliye içerisinde cami dışında medrese, sübyan mektebi, darülhadis, çeşme, şadırvan, çifte hamam ve sebil gibi yapıları barındırır. Bu yapılar Çinili sokakta değişik yerlerde konumlandırılmıştır. Çinili Cami Külliyesi, …

Mahpeyker Kösem Haseki Sultan

Tarihte ,özellikle de Osmanlı Dönemi’ne damgasını vurmuş sultanlardan biri olan Mahpeyker Kösem Sultan, Kadınlar Saltanatı denilen dönemde yer alarak ,Osmanlı Devlet’inde bazı ilklere sebep olmuş ve tarihe imzasını bırakmıştır. Peki aslında bu genç yaşta “Haseki Sultan”olan kadın kimdir? Bosna’da 1590 yılında dünyaya “Anastasya” adıyla geldi. Bosna Beylerbeyi onu İstanbul kızlar ağasına gönderdi .Ama bilmediği ve …

KÖSEM VÂLİDE SULTAN CAMİİ

Kösem Sultan, iktidar mücadelelerinin yanı sıra hayır hasenat yapmayı seven bir kadındı. Çeşitli yerlerde yaptırdığı cami, medrese, külliye, han, hamam gibi hayır eserleri vardır. Bunlardan en büyüğü Sultan IV. Murat zamanında mimarbaşı olan Kasım Ağa (16 yy. ile 17 yy. arası yaşamış, İsatanbul’a devşirme olarak gelmiş ve mimarlığı Davud Ağa ‘dan öğrenmiştir) ‘ya   yaptırdığı Çinili …

Kösem Valide Sultan ve Turhan Hatice Sultan

Kösem Valide Sultan oğlu IV. Murat tahta geçtiğinde , oğlunu mümkün olduğunca kadınlardan uzak tutuyordu. IV. Murat’ın hastalıktan ölümünün (kimilerine göre sirozdan kimilerine görede damla hastalığından) ardından kardeşi I.İbrahim tahta geçti. Ama I.İbrahim’in Osmanlı Aliye’sinin soyunu devam ettirmesi gerekiyordu. Tam bu sırada devreye daha sonra Turhan Hatice lakabını alacak, Rus Ortodoks kızı Nadya devreye girmektedir. …

Kösem Sultan ile Turhan Sultan’ ın İlişkisi

Bir yanda 1590 yılında doğan Tinos, Yunanistan’lı Rum güzel Anastasya, diğer yanda 1627 ‘de Ukrayna’ da doğan Rus Ortodoks Nadya. Tarih daha sonra bu önemli iki kadının (Valide Sultan’lar) gelin-kayınvalide   ilişkilerinden ziyade daha çok saltanat kavgasına tanık olacaktır. Nadya isimli bu Rus kız çocuğu , 12 yaşında Kırım Tatarları’na esir düşünce , İstanbul’a getirilerek saraya …

KÖSEM SULTAN DÖNEMİ

Kösem Sultan, kocası Sultan I.Ahmet öldükten sonra iyiden iyiye tarih sahnesinde yerini almaya başladı. Oğullarından birini tahta çıkarana kadar,mücadelesini bırakmayacaktı. Bu uğurda kocasının tahta çıkan kardeşini bile destekledi. Bu sayade Sultan I.Mustafa’nın annesi Fuldane Valide Sultan’lada arası bir hayli iyi oldu. Sultan I.Mustafa ‘dan sonra taht adeta bir Genç Osman’ın bir I.Mustafa’nın olmuştu. Bu aradaki …

KÖSEM SULTAN DÖNEMİNDE YAŞANAN OLAYLAR

Kösem Sultan, Sultan I.Ahmet’in ölümüyle genç yaşta dul kalmış ve sarayda Sultanın desteği olmadan yaşamaya başlamıştır.Gerçi zekası ve yetenekleri sayesinde saraya kendini kolayca ispatlamıştır.Hatta daha Sultan I.Ahmet hayattayken bile Şeyh Sivasi ve Aziz Mahmud Hüdai gibi önde gelen büyüklerden itibar görmektedir. Ancak Sultan I.Ahmet’in tifüs hastalığından ölümüyle, Kösem Sultan’da artık saraydaki entrikalara ayak uydurmayı öğrenmeye …